Arkiv for Peter

Bønnesuppe I

Efteråret er gråt og forblæst og vinteren er kold. Begge er gode årstider for en god varm portion suppe. I dette tilfælde er den ikke bare fyldt med alskens gode grøntsager, men har også lige en kant af bacon – der absolut er min ynglingsgrøntsag. I denne grydefuld godhed, har jeg benyttet flade snittebønner, da jeg generelt har en forkærlighed for disse, men almindelige grønne bønner kan også benyttes.

Bønnesuppe I

Bønnesuppe I

Har man ikke de store varme følelser overfor bacon, kan den sikkert også sagtens undværes, med en god grøntsagssuppe som resultat.
Læs mere

Share

Breakfast of kings

Dette er en pragtfuld morgenmadsret, vi her i husholdningen, jævnligt har nydt det sidste årti. Blødt, sødt, fedt, cremet og salt – hvad er der ikke at kunne lidt ved retten.

image

Læs mere

Share

Hurtige vafler

Et af de tydeligste minder fra min barndom er min mors gule elektriske vaffeljern, som stadig residerer i et af hendes hvide køkkenskabe. Med dette vidunderlige instrument, blev der i mange år produceret den ene vaffel efter den anden, som både venner, familie, husdyr og andre guffede i sig, med udsyn til de norske fjelde.

Ævl, bævl og romantisk pladder, men der er blevet produceret en del herlige hjertevafler, på det gule instrument i tidens løb.

Læs mere

Share

Varm kakao

Når mørket og kulden har sænket sig, regnen slår ind mod ruden og en flad industri kakao simpelthen ikke er nok. Denne fremgangsmåde giver en dyb og fyldig smag som chokolade og er absolut besværet værd.

Jo – bedre og friskere en kakao man bruger, jo bedre resultat.
Læs mere

Share

Clafoutis

Denne dessert kommer oprindeligt fra Limousin regionen i Frankrig og bliver traditionelt lavet med sorte kirsebær, men findes i et utal af variationer med anden frugt, såsom æbler, pærer, solbær, ferskner, blommer eller rabarber, under navnet Flaugnarde.

Om kirsebærene skal udstenes eller ej, har siden tidernes morgen været genstand for en nærmest religiøs diskussion. Personligt foretrækker jeg, i min magelighed, dog udstenet frugt.

Læs mere

Share

Sprød hvidkålssalat

Kål stammer oprindelig fra Europas vildtvoksende strandenge,  tilhører slægten Brassica og er rent faktisk en af vores allerældste grønsager. På trods af at dårligt ry er kål en af de billigste og mest mættende grøntsager, man kan finde i supermarkedet.

DSC_0215.JPG

Hvis bare man formår at bruge det rigtigt, kan det være super lækkert. For eksempel er det godt at tilsætte kålretten noget sødt, salt eller surt, så den ikke får en flad og den frygtede “kål-agtige” smag.
Læs mere

Share

Speltvafler

For knap en uges tid siden, faldt jeg over speltmel i det lokale tyske supermarked, hvis navn jeg ikke skal nævne her (Lidl). Dette skal der da eksperimenteres med. Bortset fra at det giver nogle utroligt dejlige og luftige brusebadsboller, giver det også nogle ret gode vafler.

I løbet af den sidste uges tid er disse herlige vafler er da også blevet lidt af en favorit her i husholdningen – hvad end de serveres med is eller marmelade fra den gamle fabrik.

DSC_0128.JPG

Ingredienser:

  • 3 dl mælk
  • 2 æg
  • 1 tsk vanilliesukker
  • 2 tsk bagepulver
  • 2 tsk rørsukker
  • 180 g sigtet speltmel
  • 100 g smeltet smør (Margarine eller smagsneutral olie kan også bruges for almindeligt dødelige)

Bland mælk og æg i en skål. Bland mel, vanillesukker, rørsukker og bagepulver og rør det sammen, til dejen er glat. Rør det smeltede smør i til sidst og lad dejen hvile et øjeblik.

Sørg for at vaffeljernet er godt varmet op og bag vaflerne gyldne og server med sukker og syltetøj, på norsk vis med flødeskum og syrlige bær, eller hvis det skal gøres til en fest – dejlig flødeis.

Share

Fiskefad Nummer To

Ifølge videnskaben bibeholder frosne grøntsager de fleste vitaminer og mineraler, så rent ernæringsmæssigt er der ikke noget i vejen med disse, det er bare lidt mere behageligt at tygge i friske end frosne grøntsager, der lider betydelig skade ved optøningen.

I forbindelse med dette fad valgte jeg at benytte en vanlig pose frosne wok grønsager. Denne blanding indeholder vandķastagne, der beholder det meste af sin knasende sprødhed.

DSC_0114.JPG

  • 2-3 Sejfiletter (frosne)
  • 1 pose frosne grøntsager (Wok)
  • 150-200g rejer (frosne)
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 tsk. hakket chili / Sambal Oelek
  • 6 Fed hvidløg
  • Rasp
  • Olie (Raps- / olivenolie)

Kog først pastaen, efter anvisningen på posen. Når du har drænet pastaen, så giv den at godt skvat koldt vand fra hanen og dræn igen – hvilket sørger for at tilberedningen ikke fortsætter.

Svits hvidløg og chili på en pande i nogle minutter og kom grøntsagerne på. Træk frosten ud af dem og tilsæt de hakkede tomater og den kogte pasta.

Olier bunden af et ildfast fad, med høje kanter. Kom et par skivede fed hvidløg nederst og læg derpå sejfiletterne i et enkelt lag. Kom herpå grøntsagssovsen i et jævnt lag. Drys med rasp og giv lidt olie eller et par små smørklatter på.

Smid fadet i ovnen i 10-12 minutter ved 180-200 grader.

Share

Middelhavs fiskefad

Fisk kan sagtens tilberedes let og hurtigt i ovnen. Da fisk og skaldyr er delikate og skrøbelige, bør retten være så enkel som mulig. Ligeledes skal man passe på ikke at overtilberede dem – det drejer sig om minutter, hvor let de tager imod varmen varierer fra fisk til fisk.

Til dette lette, hurtige fad kan benyttes enhver form for rimelig fast fisk. Det kan være den herlige sej (foretrækker personligt mørksej) – naturligvis friskfanget fra Nordsøen. I modsætning til sin fætter torsken – findes sejen stadig i rigelige mængder.

DSC_0100.JPG

Man kan ligeledes, i en snæver håndevending, benytte den asiatiske Pengasius – der meget hurtigt har fået tiltusket sig en god bid af lavprismarkedet og idag fås allevegne også fra bæredygtige dambrug. De har også en tendens til at være en tand mere faste end mudderversionerne.

  • 300g fast fisk (2 filetter)
  • 3-4 Modne tomater i skiver
  • 3-5 fed hakket hvidløg
  • Olie (Raps- / olivenolie)
  • Evt. Knust/frisk chili
  • Evt. Frisk/tørret basilikum

Kom lidt olie i bunden af et ildfast fad og fordel hvidløget i fadet. Krydder fiskefiletterne og læg dem så de ikke overlapper hinanden i fadet. Drys lidt basilikum og chili henover dem. Skær tomaterne i skiver og dæk filetterne med disse.

Slut af med lidt salt, peber, basilikum og olie. Sæt fadet i en ovn opvarmet til 170-180 grader i en 10-15 minutter.

Server med en frisk salat og en humpel nybagt brød, til en hurtig frokost eller forret, eller for eksempel med kogte ris eller kartofler som en let hovedret.

Share

Nem banankage

Nu hvor weekenden er over os, er det tid til en hurtig og nem banankage til eftermiddagskaffen, efter en gammel opskrift der er gået i arv – generation efter generation, efter generation. Ok, rent faktisk så er jeg ikke klar over hvor den kommer fra. Opskriften er sikkert ranet fra en eller anden 80’er koge-/kagebog – men den er stadig ikke ringe endda.

Et stykke nem banankage

Et stykke nem banankage

  • 6 Æg
  • 350 g Sukker
  • 4 tsk Vanillesukker
  • 250 g. Hvedemel
  • 2 tsk Bagepulver
  • 200 g Smør
  • 5 Modne bananer
  • Eventuelt 100g hakket chokolade (mørk eller med hasselnødder)

Æg, sukker og vanilliesukker piskes sammen først. Herefter røres hvedemelet, blandet med bagepulver og det smeltede smør i. Til sidst moses bananerne hurtigt med en gaffel og røres også i.

Bages ved 170-175 graders Celcius i en bradepande (Der skal helst være ½-1cm fra dejen og op til kanten), indtil den er færdig (når man kan stikke en strikkepind, kødnål, skarp kniv eller lignende ned i kagen og der intet dej hænger på når man trækker den ud). Hold godt øje med den – for en 23*33 centimeter bradepande tager det cirka 50-55 minutter.

Det kan være svært, men lad kagen køle ned før i kaster jer over den som en flok ulve. Personligt foretrækker jeg den au naturel, men hvis tanden er yderligere sød, passer en glasur ganske glimrende til den.

Share