Kom I Kog https://komikog.dk Alt det gode på bordet ... Fri, 28 Jun 2024 08:10:14 +0000 da-DK hourly 1 Fårikål https://komikog.dk/?p=541 https://komikog.dk/?p=541#respond Sun, 28 Feb 2021 05:06:08 +0000 https://komikog.dk/?p=541 For en menneskealder siden, helt tilbage i 1972, blev Fårikål udnævnt til Norges nasjonalret via en afstemning i radioprogrammet Nitimen på NRK.

Fårikål er stadig en del af det moderne Norge. Rent faktisk er sidste torsdag i September måned – Fårikål-dag.

FårIKål
FårIKål – med en meget sparsomt jævnet sovs.

Fårikål er en simpel men smagfuld ret, der indeholder tre hovedingredienser, nemlig fårekød/lammekød, hvidkål og vand. Ligeledes er det en af de retter som næsten er bedre opvarmet, dagen efter. Så lav endelig rigeligt af den.

Nedenstående version af retten er basisversionen. Resten af ingredienslisten varieres, fra region til region.

Ingredienser:

  • 1½ kg Lammebov/Fårikålkjøtt, gerne med ben.
  • 1½ kg Hvidkål.
  • 4 tsk hvedemel (kan undlades).
  • Salt og hele peberkorn.
  • 3 dl vand.

Fremgangsmåde:

  1. Skær kødet i store, grove stykker.
  2. Halver hvidkålshovedet. Skær derefter ca. 6 både af hver halvdel. Sørg for at have lidt af stokken med, det holder bådene sammen.
  3. Placer lammebenene nederst, med fedtet nedad, i en stor gryde.
  4. Læg nu lammekød og kål lagvis i gryden.
  5. Strø hele peberkorn, salt, krydderurter og eventuelt mel imellem lagene.
  6. Slut af med at hælde vandet på.
  7. Sæt gryden over ilden og lad den simre i minimum 2 ½ time, kødet bør være meget mørt.

Spis med kogte kartofler til (eventuelt med lidt sennep til).

Nogle foretrækker at jævne deres fårikål. Det gøres ved at drysse mel mellem lagene, eller at piske en smørbolle (halvt smør halvt mel) ind i noget af suppen, der hældes fra den færdige ret over i en mindre gryde – og tilbage i den færdige ret, når den er jævnet.

Retten er god at fryse ned.

]]>
https://komikog.dk/?feed=rss2&p=541 0
Bønnesuppe I https://komikog.dk/?p=440 https://komikog.dk/?p=440#respond Sat, 11 Feb 2017 16:21:22 +0000 http://komikog.dk/?p=440 Efteråret er gråt og forblæst og vinteren er kold. Begge er gode årstider for en god varm portion suppe. I dette tilfælde er den ikke bare fyldt med alskens gode grøntsager, men har også lige en kant af bacon – der absolut er min ynglingsgrøntsag. I denne grydefuld godhed, har jeg benyttet flade snittebønner, da jeg generelt har en forkærlighed for disse, men almindelige grønne bønner kan også benyttes.

Bønnesuppe I

Bønnesuppe I

Har man ikke de store varme følelser overfor bacon, kan den sikkert også sagtens undværes, med en god grøntsagssuppe som resultat.

Ingredienser:

  • 600g Flade snittebønner / grønne bønner, eller lignende.
  • 2½ dl perlebyg
  • 500g Pastinak / gulerod, eller lignende
  • 2-3 Løg
  • 2-4 Fed hvidløg
  • 2-3 Porrer
  • 200-300g Bacon i tern
  • 1½-2 liter grøntsagsbouillon / grøntsagskogevand
  • 2-4 kviste frisk timian
  • 500 g kartofler i tern

Smag til med salt og peber.

Sådan gør du:

Nip bønnerne og skær dem i 2-3 cm brede stykker. Kog bønnerne i letsaltet vand i fem minutter. Hvis du har valgt at benytte ren boullion til suppen så si vandet fra og skyl dem i koldt vand, så kogningen holder op. Men du kan også vælge at benytte kogevandet fra bønnerne til suppen. I så fald, mål omkring halvanden liter op og kog dem med låg på. Tag dem derefter op og skyl dem i koldt vand, så de holder op med at koge.

Skyl perlebyggen til skyllevandet er nogenlunde klar og bring den i kog i letsaltet vand i omkring to minutter. Hæld vandet fra og lad den køle af.

Skræl pastinakkerne og skær dem i skiver. Skræl kartoflerne og skær dem i mindre tern eller kvarte. Pil løg og hvidløg og hak dem groft. Rens porrerne og skær dem i en-to cm tykke skiver.

Svits bacon, løg og hvidløg i en gryde, der er stor nok til at rumme indholdet af alle ingredienserne. Lad fedtet smelte af og tilsæt kartofler og pastinak. Lad det hele simre i fedtet fra baconen et par minutter til løget og porrer bliver klare i kanten.

Tilsæt bouillonen. Hvis man har valgt at benytte kogevandet i stedet, kan man eventuelt, tilsætte et par grønstsagsboullionterninger til bønnekogevandet og benytte dette.

Bring det hele i kog med et par kviste frisk timian. Kom porreskiverne i efter fem minutter og lad dem koge med.

Lad suppen koge i yderligere 6-7 minutter. Kom herefter de afkølede bønner i suppen og smag den til med med salt og peber og lad den koge endnu fem min.

Servér suppen med et godt groft hvedebrød til. Hertil kan anbefales smør og/eller pikantsmøreost.

]]>
https://komikog.dk/?feed=rss2&p=440 0
Breakfast of kings https://komikog.dk/?p=399 https://komikog.dk/?p=399#respond Fri, 14 Aug 2015 13:50:15 +0000 http://komikog.dk/?p=399 Dette er en pragtfuld morgenmadsret, vi her i husholdningen, jævnligt har nydt det sidste årti. Blødt, sødt, fedt, cremet og salt – hvad er der ikke at kunne lidt ved retten.

image


Ingredienser:

  • 4 Skiver sandwichbrød
  • 4 Skiver skinke/hamburgerrygpålæg
  • 4 Skiver smelteost/chedder/anden ost
  • Smør
  • Sennep
  • 2 Store eller 4 Små æg
  • 1 dåse Baked Beans
  • 1 Spsk tomatkoncentrat
  • 2-4 Spsk Tomatketchup
  • 1 Tsk tørret merian
  • 1 Tsk tørret basilikum
  • 1 Tsk tørret oregano
  • 1 Knsp tørret chili
  • To dask Worchester sauce
  • To dask Balsamico

Olie/smør/margarine til stegning

Worchester, HP Sauce, ketchup og chili er godt på bordet.

Smør to af sandwichskiverne med smør og to af dem med sennep. Læg to stykker ost på hver brødskive og to stykke skinke/hamburgerryg på de stykker sandwichbrød, der er blevet smurt med sennep. Klap herefter et stykke med sandwichbrød smurt med smør og et smurt med sennep sammen og begynd at varme ovnen op til 200 graders celsius.

Åben dåsen med bønner og hæld et skvat af bønnernes eksisterende sovs ud og tøm resten af indholdet ned i en kasserolle. Tilsæt tomatkoncentrat, tomatketchup, de tørrede/friske krydderurter, chili, Worchester og balsamico til bønnerne. Bland og varm blandingen langsomt op.

Læg de to sandwiches på bagepapir og sæt dem i ovnen, til de er gyldne.

Slå æggene ud i lidt fedtstof på en pande og steg dem til de er passende. Det ser ekstra godt ud hvis æggeblommerne får et lille knesp paprika og merian.

Placer en sandwich på en tallerken. Lige præcis med denne ret ynder jeg at benytte en dyb tallerken. Hæld halvdelen af bønnesovsen over sandwichen. Glat det lidt ud, så hele oversiden af sandwichen, dækkes. Placer halvdelen af de spejlede æg øverst. Gentag med den anden sandwich.

]]>
https://komikog.dk/?feed=rss2&p=399 0
Hurtige vafler https://komikog.dk/?p=391 https://komikog.dk/?p=391#respond Mon, 20 Jul 2015 20:10:08 +0000 http://komikog.dk/?p=391 Et af de tydeligste minder fra min barndom er min mors gule elektriske vaffeljern, som stadig residerer i et af hendes hvide køkkenskabe. Med dette vidunderlige instrument, blev der i mange år produceret den ene vaffel efter den anden, som både venner, familie, husdyr og andre guffede i sig, med udsyn til de norske fjelde.

Ævl, bævl og romantisk pladder, men der er blevet produceret en del herlige hjertevafler, på det gule instrument i tidens løb.


Hurtige vafler

Hurtige vafler

Denne opskrift er hamrende simpel og giver, på nogle ganske få minutter, nogle ganske anstændige vafler og billige, der smager super med en klat syltetøj og en klat flødeskum.

Ingredienser:

  • 200g Hvedemel
  • 50g Sukker
  • 50g Smør (smeltet)
  • 1tsk Bagepulver
  • 1⁄2 Stang vanilje (kornene herfra) eller en sjat stødt kardemomme
  • En knivspids fint salt
  • 3 dl Sødmælk
  • 1 Æg

Sådan gør du:

Bland alle de tørre ingredienser i en skål og tilsæt æg og mælk lidt af gangen, mens du pisker godt til. På denne måde er det nemmere at piske klumper ud af dejen. Spæd op med mere mælk hvis dejen er for tyk.

Bag vaflerne på et vaffeljern, der kan ofte fås ganske billigt. Har givet halvanden hundrede kroner for mit, i det lokale lavprissupermarked.

Det kan eventuelt gøres direkte ved bordet, så vaflerne straks kan serveres varme og sprøde.

For at gøre dem lidt mere rustikke, kan man bytte et par spiseskefulde af hvedemelet ud med noget grovere, for eksempel rugmel.

]]>
https://komikog.dk/?feed=rss2&p=391 0
Fransk Bønnesuppe https://komikog.dk/?p=376 https://komikog.dk/?p=376#respond Fri, 26 Dec 2014 01:19:44 +0000 http://komikog.dk/?p=376 Når kulden og sneen kommer listende, er det godt med en skålfuld dejlig varm suppe, til at varme.

Fransk bønnesuppe

Fransk bønnesuppe

  • 2,5dl Hvide bønner
  • 4 fed hvidløg
  • 3 løg
  • 150-200g bacon
  • 12dl vand
  • 1 stor dusk timian (2 spsk tørret)
  • 2 terninger grøntsagsboullion
  • 1 tsk peberkorn
  • 300g gulerødder i skiver
  • 500g kartofler i tern
  • 2 spsk tomatpuré
  • 1 spsk paprika
  • 1 tsk knust chili
  • Olie til stegning

Blød de tørrede hvide bønner op i vand 8-10 timer. Skift gerne vandet en gang eller to.

Hak derefter løg og hvidløg fint. Skær bacon i tern eller strimler. Kom en teskefuld olie i gryden og svits baconet deri, til det afgiver fedt.

Kom så løg og hvidløg i gryden og steg dem ved medium varme, til de bliver dejligt bløde og næsten transperante og sæt gryden til side.

Hæld udblødningsvandet fra bønnerne og skyl dem under den kolde hane.

Opløs tomatpurén i de 12 dl vand og tilføj vandet, bouillonterningerne, de udblødte bønner, timian, paprika, peberkorn og chili, til gryden.

Lad det koge 40 minutter ved svag varme.

Skræl gulerødder og kartofler og skær dem, henholdsvis i tykke skiver og tern. Kom dem i gryden, rør rundt og lad det hele koge i 20 minutter eller indtil det er mørt.

Server eventuelt med en skive madbrød eller polenta, stegt i lidt olie på en pande.

]]>
https://komikog.dk/?feed=rss2&p=376 0
Varm kakao https://komikog.dk/?p=340 https://komikog.dk/?p=340#respond Sun, 12 Jan 2014 19:57:12 +0000 http://komikog.dk/?p=340 Når mørket og kulden har sænket sig, regnen slår ind mod ruden og en flad industri kakao simpelthen ikke er nok. Denne fremgangsmåde giver en dyb og fyldig smag som chokolade og er absolut besværet værd.

Jo – bedre og friskere en kakao man bruger, jo bedre resultat.

KomIKog - Varm Kakao

KomIKog – Varm Kakao med flødeskum

  • 25 g smør
  • 75 g god kakao (1½ dl)
  • 1½ liter sød- eller letmælk
  • 85 g sukker (1 dl)

Det første man gør er at smelte smørret,  i en tykbundet gryde. Derefter tilsættes kakaoen og der piskes, med et piskeris, indtil den er opløst. Hæld derefter mælken i lidt af gangen, under konstant piskning. Lad den koge let, et par minutter, under stadig piskning og smag til med sukker.

Den gør sig naturligvis bedst med en klat nypisket flødeskum.

 

]]>
https://komikog.dk/?feed=rss2&p=340 0
Clafoutis https://komikog.dk/?p=280 https://komikog.dk/?p=280#respond Sun, 21 Jul 2013 23:49:31 +0000 http://komikog.dk/?p=280 Denne dessert kommer oprindeligt fra Limousin regionen i Frankrig og bliver traditionelt lavet med sorte kirsebær, men findes i et utal af variationer med anden frugt, såsom æbler, pærer, solbær, ferskner, blommer eller rabarber, under navnet Flaugnarde.

Om kirsebærene skal udstenes eller ej, har siden tidernes morgen været genstand for en nærmest religiøs diskussion. Personligt foretrækker jeg, i min magelighed, dog udstenet frugt.


Dette er en lidt mere sponge-cake-agtig version, som jeg tror at det hedder på dansk. Den falder nok lidt mere i skandinavens smag, der ofte foretrækker de lidt tungere kager.

Min udgave af Clafoutis

Min udgave af Clafoutis

Desserten serveres lun, hvor den klart gør sig bedst. Pakket godt ind i, så den bevarer fugtigheden, er den også glimrende dagen efter.

Serveret med en klat vanilleis, Crème Chantilly eller Creme Fraise rørt op med lidt vanillesukker, højnes den lige en tand.

  • 3 dl mælk
  • 3 æg
  • 2½ dl sukker/flormelis
  • 3 dl mel
  • ½ tsk stødt kanel (Erstat evt. med skal af en citron og 1 tsk vanillesukker)
  • Et nip salt
  • 2 spsk smeltet smør
  • ½ kg kirsebær, friske eller syltede (bland eventuelt Amarena kirsebær i)

Sæt først ovnen på 180 grader og smelt smøret. Rør smørret sammen med mælk, æg, sukker, kanel og mel sammen med halvdelen af den smeltede smør, indtil der ikke er flere klumper.

Smør et fad med en bundflade på på 400-450cm2 (alle bærene skal kunne ligge i et lag) med resten af smørret og hæld et tyndt lag dej i bunden og bag det i omkring fem minutter.

Tag fadet ud og bred kirsebærrene ud på bunden. Hæld den tilbageblevne dej over og bag det hele i omkring 30 minutter, til den er hævet og gyldenbrun.

Tag den ud og lad den køle lidt af og server den med til flormelis drysset over.

]]>
https://komikog.dk/?feed=rss2&p=280 0
Hurtige tyrkiske madbrød https://komikog.dk/?p=255 https://komikog.dk/?p=255#respond Thu, 02 May 2013 18:03:38 +0000 http://komikog.dk/?p=255
Hurtigt tyrkisk madbrød

Hurtigt tyrkisk madbrød

  • 300g hvedemel
  • 300g fintmalet speltmel (eller bare hvedemel)
  • 2 tsk sukker
  • 2 tsk salt
  • 3 spsk olie
  • 1 brev tørgær
  • Lunkent vand
  • Nigellafrø (Jomfru i det grønne)
  • Olie til pensling

Bland tørstoffet sammen og tilsæt vand lidt efter lidt, indtil man får en letklistret dej, der æltes let og hæver i 20 minutter.

Uden at slå dejen ned, formes cirka otte boller af dejen. På et meldrysset bord rulles bollerne fladt ud med en tykkelse på cirka fire centimeter og areal som en desserttallerken.

Efterhæver i ti minutter. Med fingerspidsernes laves fordybninger i brødet. De pensles med olie og drysses let med Nigellafrø.

Bages ved 200 grader i cirka ti minutter. De kan let brænde på, så hold øje med dem og tag dem ud når de er lysebrune.

]]>
https://komikog.dk/?feed=rss2&p=255 0
Kikærtegryde https://komikog.dk/?p=252 https://komikog.dk/?p=252#respond Thu, 02 May 2013 17:36:03 +0000 http://komikog.dk/?p=252
Kikærtegryde

Kikærtegryde

  • 4 dl Kikærter
  • 3 løg
  • 6 fed hvidløg
  • 1 stor dåse tomatpure
  • 1 stor aubergine
  • 750g kartofler
  • 1 spsk Sambal Olek
  • 1 spsk sød/mild paprika
  • 1/2 tsk cayenne
  • 1 grøntsags bouillonterning
  • 2 tsk groft salt
  • Vand, til det dækker
  • 4 spsk Olie
  • 2,5 dl grov bulgur
  • 1 bundt finthakket bredbladet persille

Kikærterne lægges i blød i rigeligt vand, natten over (Minimum otte timer).
Udblødningsvandet hældes fra og kikærterne skylles grundigt. De hældes i en skål og stilles til side.

Løg og hvidløg hakkes groft. Aubergine og skrællede kartofler, skæres i store tern. I en stor gryde svitses løg og hvidløg, i et minut. Auberginen kommes ved og svitses med, indtil auberginen bliver lidt blød.

Sambal Olek og krydderier kommes ved og steges med et øjeblik. Tomatpureen tilsættes og svitses med i 20 sekunder.

Kartofler og kikærter kommes i gryden. Vand tilsættes til det hele er dækket.

Gryden småkoger under låg i fem kvarter.

Bulguren kommes i og simrer med i 12 minutter. Den grofthakkede persille kommes i og gryden tages af ilden.

Lad retten hvile i fem minutter, inden serveringen. Serveres eventuelt med tyrkisk brød.

]]>
https://komikog.dk/?feed=rss2&p=252 0
Æblekage https://komikog.dk/?p=217 https://komikog.dk/?p=217#respond Sun, 21 Oct 2012 15:40:33 +0000 http://komikog.dk/?p=217 En god og nem æblekage, der smager dejligt nu hvor det er efterår og regn og rusk.

DSC_0384.jpg

  • 2 æg
  • 1 1/4 dl Rørsukker
  • 1 1/4 dl letmælk
  • 3 1/2 dl hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
  • 2 spsk solsikkeolie
  • 3 tsk kanel
  • 1 tsk vanillesukker

Pisk æg og sukker godt sammen. Tilsæt mælk og olie. Skær æblerne i både eller tern, bland mel, bagepulver, kanel, vanillesukker og vend det i dejen sammen med æblebådene. Smør et tærtefad, og fordel dejen deri. Bag kagen i ovnen ved 200 grader i ca. 30 min.

Serveres lun med flødeskum, creme fraiche eller græsk yoghurt rørt med lidt sukker og vanille. Kan også nydes kold til en kop the.

]]>
https://komikog.dk/?feed=rss2&p=217 0