Kom I Kog
Alt det gode på bordet …
Bønnesuppe I
Efteråret er gråt og forblæst og vinteren er kold. Begge er gode årstider for en god varm portion suppe. I dette tilfælde er den ikke bare fyldt med alskens gode grøntsager, men har også lige en kant af bacon – der absolut er min ynglingsgrøntsag. I denne grydefuld godhed, har jeg benyttet flade snittebønner, da jeg generelt har en forkærlighed for disse, men almindelige grønne bønner kan også benyttes.
Har man ikke de store varme følelser overfor bacon, kan den sikkert også sagtens undværes, med en god grøntsagssuppe som resultat.
Ingredienser:
- 600g Flade snittebønner / grønne bønner, eller lignende.
- 2½ dl perlebyg
- 500g Pastinak / gulerod, eller lignende
- 2-3 Løg
- 2-4 Fed hvidløg
- 2-3 Porrer
- 200-300g Bacon i tern
- 1½-2 liter grøntsagsbouillon / grøntsagskogevand
- 2-4 kviste frisk timian
- 500 g kartofler i tern
Smag til med salt og peber.
Sådan gør du:
Nip bønnerne og skær dem i 2-3 cm brede stykker. Kog bønnerne i letsaltet vand i fem minutter. Hvis du har valgt at benytte ren boullion til suppen så si vandet fra og skyl dem i koldt vand, så kogningen holder op. Men du kan også vælge at benytte kogevandet fra bønnerne til suppen. I så fald, mål omkring halvanden liter op og kog dem med låg på. Tag dem derefter op og skyl dem i koldt vand, så de holder op med at koge.
Skyl perlebyggen til skyllevandet er nogenlunde klar og bring den i kog i letsaltet vand i omkring to minutter. Hæld vandet fra og lad den køle af.
Skræl pastinakkerne og skær dem i skiver. Skræl kartoflerne og skær dem i mindre tern eller kvarte. Pil løg og hvidløg og hak dem groft. Rens porrerne og skær dem i en-to cm tykke skiver.
Svits bacon, løg og hvidløg i en gryde, der er stor nok til at rumme indholdet af alle ingredienserne. Lad fedtet smelte af og tilsæt kartofler og pastinak. Lad det hele simre i fedtet fra baconen et par minutter til løget og porrer bliver klare i kanten.
Tilsæt bouillonen. Hvis man har valgt at benytte kogevandet i stedet, kan man eventuelt, tilsætte et par grønstsagsboullionterninger til bønnekogevandet og benytte dette.
Bring det hele i kog med et par kviste frisk timian. Kom porreskiverne i efter fem minutter og lad dem koge med.
Lad suppen koge i yderligere 6-7 minutter. Kom herefter de afkølede bønner i suppen og smag den til med med salt og peber og lad den koge endnu fem min.
Servér suppen med et godt groft hvedebrød til. Hertil kan anbefales smør og/eller pikantsmøreost.
Skriv et svar