Kom I Kog

Alt det gode på bordet …

Bønnesuppe I

Efteråret er gråt og forblæst og vinteren er kold. Begge er gode årstider for en god varm portion suppe. I dette tilfælde er den ikke bare fyldt med alskens gode grøntsager, men har også lige en kant af bacon – der absolut er min ynglingsgrøntsag. I denne grydefuld godhed, har jeg benyttet flade snittebønner, da jeg generelt har en forkærlighed for disse, men almindelige grønne bønner kan også benyttes.

Bønnesuppe I

Bønnesuppe I

Har man ikke de store varme følelser overfor bacon, kan den sikkert også sagtens undværes, med en god grøntsagssuppe som resultat.

Ingredienser:

  • 600g Flade snittebønner / grønne bønner, eller lignende.
  • 2½ dl perlebyg
  • 500g Pastinak / gulerod, eller lignende
  • 2-3 Løg
  • 2-4 Fed hvidløg
  • 2-3 Porrer
  • 200-300g Bacon i tern
  • 1½-2 liter grøntsagsbouillon / grøntsagskogevand
  • 2-4 kviste frisk timian
  • 500 g kartofler i tern

Smag til med salt og peber.

Sådan gør du:

Nip bønnerne og skær dem i 2-3 cm brede stykker. Kog bønnerne i letsaltet vand i fem minutter. Hvis du har valgt at benytte ren boullion til suppen så si vandet fra og skyl dem i koldt vand, så kogningen holder op. Men du kan også vælge at benytte kogevandet fra bønnerne til suppen. I så fald, mål omkring halvanden liter op og kog dem med låg på. Tag dem derefter op og skyl dem i koldt vand, så de holder op med at koge.

Skyl perlebyggen til skyllevandet er nogenlunde klar og bring den i kog i letsaltet vand i omkring to minutter. Hæld vandet fra og lad den køle af.

Skræl pastinakkerne og skær dem i skiver. Skræl kartoflerne og skær dem i mindre tern eller kvarte. Pil løg og hvidløg og hak dem groft. Rens porrerne og skær dem i en-to cm tykke skiver.

Svits bacon, løg og hvidløg i en gryde, der er stor nok til at rumme indholdet af alle ingredienserne. Lad fedtet smelte af og tilsæt kartofler og pastinak. Lad det hele simre i fedtet fra baconen et par minutter til løget og porrer bliver klare i kanten.

Tilsæt bouillonen. Hvis man har valgt at benytte kogevandet i stedet, kan man eventuelt, tilsætte et par grønstsagsboullionterninger til bønnekogevandet og benytte dette.

Bring det hele i kog med et par kviste frisk timian. Kom porreskiverne i efter fem minutter og lad dem koge med.

Lad suppen koge i yderligere 6-7 minutter. Kom herefter de afkølede bønner i suppen og smag den til med med salt og peber og lad den koge endnu fem min.

Servér suppen med et godt groft hvedebrød til. Hertil kan anbefales smør og/eller pikantsmøreost.

Tags: , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

ten + 9 =

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Seneste kommentarer

Kategorier