Kom I Kog

Alt det gode på bordet …

Fårikål

For en menneskealder siden, helt tilbage i 1972, blev Fårikål udnævnt til Norges nasjonalret via en afstemning i radioprogrammet Nitimen på NRK.

Fårikål er stadig en del af det moderne Norge. Rent faktisk er sidste torsdag i September måned – Fårikål-dag.

FårIKål
FårIKål – med en meget sparsomt jævnet sovs.

Fårikål er en simpel men smagfuld ret, der indeholder tre hovedingredienser, nemlig fårekød/lammekød, hvidkål og vand. Ligeledes er det en af de retter som næsten er bedre opvarmet, dagen efter. Så lav endelig rigeligt af den.

Nedenstående version af retten er basisversionen. Resten af ingredienslisten varieres, fra region til region.

Ingredienser:

  • 1½ kg Lammebov/Fårikålkjøtt, gerne med ben.
  • 1½ kg Hvidkål.
  • 4 tsk hvedemel (kan undlades).
  • Salt og hele peberkorn.
  • 3 dl vand.

Fremgangsmåde:

  1. Skær kødet i store, grove stykker.
  2. Halver hvidkålshovedet. Skær derefter ca. 6 både af hver halvdel. Sørg for at have lidt af stokken med, det holder bådene sammen.
  3. Placer lammebenene nederst, med fedtet nedad, i en stor gryde.
  4. Læg nu lammekød og kål lagvis i gryden.
  5. Strø hele peberkorn, salt, krydderurter og eventuelt mel imellem lagene.
  6. Slut af med at hælde vandet på.
  7. Sæt gryden over ilden og lad den simre i minimum 2 ½ time, kødet bør være meget mørt.

Spis med kogte kartofler til (eventuelt med lidt sennep til).

Nogle foretrækker at jævne deres fårikål. Det gøres ved at drysse mel mellem lagene, eller at piske en smørbolle (halvt smør halvt mel) ind i noget af suppen, der hældes fra den færdige ret over i en mindre gryde – og tilbage i den færdige ret, når den er jævnet.

Retten er god at fryse ned.

Tags: , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

seventeen + eighteen =

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Seneste kommentarer

Kategorier